Norsk keramiker med utstilling i Sverige

| September 6, 2007 | Omtale

Den 15. september er det åpningen av “Parts”, en keramikkutstilling av den norske kunstneren Gunhild Vatn. Utstillingen er hennes første separatutstilling i sverge, og det er den Stockholmsbaserte keramikkgruppen Kaolin som viser utstillingen i samarbeid med Norges ambassade.

Gunhild Vatn tilhører en av de mest interessante keramikerne i Skandinavia og hun arbeider hovedsakelig med innstallasjon og skulptur. Kunstneren har en sterk kunnskap og følelse for materialene hun anvender, og temaene hennes er ofte psykologiske og sosiale. I et artist statement på nettsiden sin, beskriver hun sitt arbeid som at “det varke og det kroteske forenes i mine porselensobjekter. De visuelle assosiasjonene er viktig for den totale opplevelsen, og de avspeiler en dypere kunstnerisk idé. – Å skape en konfrontasjon med den smerte som legitimeres av kulturen. Min hensikt er å skape undring, og spille på det tvetydige; som en følelse av noe vakkert og samtidig påtrengende og ubehagelig. Verket skal kommunisere direkte med betrakterens følelser, og skape sinnsbevegelse.”

Kaolin har tilbudt kunstnere og formivere uavhengige utstillingsrom siden 1980-tallet. Deres ambisjon er å bidra til en kontinuerlig utvikling av den keramiske kunsten, og de inviterer i tillegg til svenske keramikere også internasjonale utstillere, og da ofte fra de nordiske landene.

Installasjonen “Pole Position”, hovedverket i utstillingen “Parts”, oppstod i en første utforming i 2004, og vises nå for første gang i sverige. I tilleg til de nye skulpturene visies også et utvalg av Gunhild Vatns øvrige produksjon “Bits” og “Twins”.

Artikkelen er hentet fra den norske ambassaden i sveriges nettsted, norge.se, den 07.09.2007